Vijf redenen om Rotterdam te bezoeken

De kunst en de architectuur

In Rotterdam ben je omringd door kunst. Op elke hoek is straatkunst te zien: vaak provocerend en kleurrijk, en af en toe interactief. Er is ook beeldhouwkunst, met een speciaal aangelegde route langs het Westersingelkanaal. Dan is er de architectuur. Het relatieve gebrek aan oudere gebouwen wordt goedgemaakt door gedurfde hedendaagse vormgeving. De Kubuswoningen bij Station Blaak zijn misschien het bekendst, maar het centrum van de stad staat vol stijlvolle moderne gebouwen.

Musea van wereldklasse

Helaas kwam ik tijd te kort en lukte het me niet om tijdens deze reis ook maar één van de musea te bezoeken. Dat was jammer, want Rotterdam heeft verschillende uitstekende musea. Bovenaan mijn lijst zou het Museum Boijmans Van Beuningen hebben gestaan, een indrukwekkende verzameling van klassieke Nederlandse en moderne kunstwerken, en het Nieuwe Instituut, een ontdekkingstocht door de architectuur. Er is ook het Scheepvaartmuseum (dat er uitziet alsof het goed voor gezinnen zou zijn, met kinderactiviteiten en een interactieve Offshore Experience), het Fotomuseum, en nog veel meer.

De meeste musea hebben een toegangsprijs. Wil je echter gratis iets over de geschiedenis van de stad te weten komen, ga dan naar de Markthal en neem de roltrappen naar beneden naar de parkeerplaats. Naast de roltrappen staat een tijdlijn die de ontwikkeling van Rotterdam en omgeving laat zien. Er staan ook een paar vitrines met historische voorwerpen (je moet door de deuren naar de parkeerplaats om ze goed te kunnen zien).

Creatief Rotterdam

De waterkant van Rotterdam

Bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoestten een groot deel van de waterkant en het havengebied van Rotterdam. Er is echter een geleidelijk programma van herinrichting geweest en nu maakt het deel uit van een recreatiegebied dat zich uitstrekt van het Museumkwartier tot de Kubuswoningen en de moderne gebouwen van het centrum van Rotterdam. Tegenwoordig ligt het water vol met pleziervaartuigen. En de havenkant zit vol met bars en restaurants. Dit is echt een plaats waar de plaatselijke bevolking komt: stop zeker voor een drankje en doe mee met de sociale buzz.

Eten en drinken in Rotterdam

Je kunt in Rotterdam zowat elke keuken uitproberen. Loop door de Witte de Withstraat – waar elk ander gebouw een bar of een restaurant lijkt te zijn – en je ziet alles van traditioneel Nederlands tot Indisch, hamburgers en kebabs. Je zou Indonesisch verwachten in Nederland, maar in het kleine Chinatown gebied rond de Westersingel en de West Kruiskade vind je ook Chinees, Vietnamees en Japans. Er zijn verschillende “Surinaamse” eethuisjes: verwarrend genoeg lijken die zuidoost Aziatische gerechten te serveren!

Natuurlijk is er ook lekker eten in Rotterdam. Ik werd getrakteerd op een voorproefje van het Millen Restaurant in het Marriott Hotel (dat half juli open moet gaan) waar de met een Michelin ster bekroonde chef fantasierijke en mooi gepresenteerde gerechten serveerde, zoals versgevangen rode mul met zeekraal en venkel.

Als je op zoek bent naar een drankje, zijn er overal trendy bars. Of, als je dat liever hebt, zijn er traditionele pubs met houten lambrisering. Ik genoot van een drankje en een hapje in het in Art Deco stijl ingerichte interieur van de Sijf aan de Oude Binnenweg. (De Oude Binnenweg is nu een moderne winkelstraat, maar het is een van de oudste wegen van Rotterdam en heeft een paar van de oudere gebouwen behouden.)

Rotterdam als uitvalsbasis

Rotterdam is gemakkelijk te bereiken. Het is bereikbaar per trein vanuit zowat overal op het vasteland van Europa, per veerboot of Eurostar vanuit het VK, en per vliegtuig naar Rotterdam The Hague Airport. En het is er veel minder druk dan in Amsterdam, zodat het een ideale uitvalsbasis is voor een verblijf in Nederland.

Vanuit Rotterdam kun je dagtochten per trein maken naar Delft, Den Haag, Amsterdam, Leiden, of nog veel meer plaatsen. Of je kunt met de waterbus naar Kinderdijk, een UNESCO Werelderfgoed met negentien windmolens.

Bron: Goedkope Taxi Rotterdam

Nieuwste Design blogs